oostenrijkgedenk18-1.jpg  slowakijegedenk18-1.jpg  luxemburggedenk18-1.jpg  duitslandgedenk18-1.jpg  duitslandgedenk18-2.jpg  estlandgedenk18-1.jpg  estlandgedenk18-2.jpg  letlandgedenk18-1.jpg  litouwengedenk18-1.jpg  spanjegedenk18-1.jpg  spanjegedenk18-2.jpg  italiegedenk18-1.jpg  maltagedenk18-2.jpg  frankrijkgedenk18-1.jpg  andorragedenk18-1.jpg  luxemburggedenk18-2.jpg  sanmarinogedenk18-1.jpg  italiegedenk18-2.jpg  sloveniegedenk18-1.jpg  portugalgedenk18-1.jpg  finlandgedenk18-1.jpg  vaticaangedenk18-1.jpg  belgiegedenk18-1.jpg  frankrijkgedenk18-2.jpg  litouwengedenk18-2.jpg  monacogedenk18-1.jpg  portugalgedenk18-2.jpg  belgiegedenk18-2.jpg  sanmarinogedenk18-2.jpg  letlandgedenk18-2.jpg  vaticaangedenk18-2.jpg  finlandgedenk18-2.jpg  griekenlandgedenk18-1.jpg  griekenlandgedenk18-2.jpg  maltagedenk18-1.jpg  andorragedenk18-2.jpg

Allerlei nieuws over 2 euro munten


Update 27 november 2018
Tekst 1 en resterende plaatjes toegevoegd.
Update 20 oktober 2018
PDF's van de tot nu toe uitgekomen munten aangevuld (nog geen Vaticaan 2).
Update 7 oktober 2018
Tekst 1 gecorrigeerd (aantal munten) en plaatjes recent verschenen munten toegevoegd.
Update 27 september 2018
tekst 1. toegevoegd. en plaatjes recent verschenen munten.


1. Met het verschijnen van de tweede 2 euro gedenkmunt van Andorra is het jaarprogramma 2018 in principe voltooid. Een rijke oogst van 36 munten, waarbij de varianten niet eens zijn meegeteld. Luxemburg is dit jaar varianten-kampioen; zie hiervoor de rubriek: Afwijkingen. Opmerkelijk was dit jaar de variant Luxemburg 2018 de gewone 2 euro (Koning Filip) in een Proof uitvoering met Munttekens: Leeuw en Brug en een oplage van slechts 1.000! Echt super zeldzaam, als je tenminste belangstelling hebt voor varianten.


2. Op de Muntmanifestatie in Houten weer een aantal munten toegevoegd aan de verzameling. Het was gezellig druk. Bij de ingang een speciale gekleurde 2 euro (Finland, Koli) gescoord. Ook met veel bekenden gesproken. Goede beurs gehad. Begin deze week kwam de VfS coincard (de grijze) van de Charlottenburg munt uit. Deze was niet op de beurs in Stuttgart te koop maar de hele oplage (300) is aan handelaren verkocht. De Zemgale munt van Letland ging op 26 september in de online-verkoop, Er was ook een folder met alle vier de regiomunten te koop. Recent verscheen ook de Vaticaan nummer 2. In de komende maanden moeten nog 5 2 eurogedenkmunten verschijnen. Het totaal komt dan op 36 dit jaar.


3. Volgens betrouwbare bron komt er dit jaar nog een tweede 2 euro gedenkmunt van België. Het thema is naar verluidt: 50 Jaar na de lancering van de satelliet ESRO 2B. Plaatje, oplage en datum zijn nog niet bekend. Zie ook "Numismatica Visual".


4. Vanaf vandaag staat ook alvast de catalogus 2019 online. Er zijn nog weinig munten bekend, maar de ervaring leert dat ze in de loop van het jaar snel ingevuld worden.


5. De slagaantallen van de normale 2-euromunten zijn weer bijgewerkt, zover als mogelijk. Vaak wijzigen de aantallen nog jaren later, dus er is geen garantie voor juistheid. In mei-juni komen er veel 2 euro gedenkmunten uit en de tot nu toe verschenen munten zijn aan het lijstje toegevoegd. De slagaantallen van vele landen lopen de laatste jaren terug en de trend is om jaarseries alleen in muntsets uit te geven. Een andere trend is om dezelfde munt met verschillende munttekens uit te geven. Als één van die varianten dan zeldzaam is, heeft dat direct een prijsverhogend effect.


6. Na de WMF te Berlijn kunnen we weer een flink aantal nieuwe munten toevoegen aan de verzameling. Opvallende afwezige was Frankrijk, dat wel een stand had, maar geen enkele munt te koop. Verder viel de zeldzame muntset van Litouwen op (5.000 stuks) in een fantastisch fraaie BU kwaliteit. Ook de Italiaanse Constitutie 2 Euro was in Proof en BU verkrijgbaar.


7. Het nieuwe jaar brengt al snel een aantal nieuwe munten. Oostenrijk, Slowakije en Luxemburg. Luxemburg is gaan variëren met de munttekens van de munten. De rollenwaar (en zakjes) krijgen een Leeuw en Mercuriusstaf, De BU munten krijgen een Servaasbrug en een Mercuriusstaf en de Proofmunten een Servaasbrug en een Leeuw luxemburgMTleeuwtje2018.jpg. De Leeuw is de Luxemburgse leeuw met een dubbele staart (loep gebruiken).


8. Aan het eind van het jaar zijn alle munten van 2017 verschenen, uitgezonderd de twee van Andorra, dus weer 30 erbij. Hierbij heb ik de gekleurde (Nederland, Frankrijk en Portugal) niet meegerekend. Opvallend was dat Cyprus dit jaar voor het eerst een eigen 2 Euromunt uitbracht. Ook opvallend was dat Nederland geen eigen 2 euromunt had; misschien volgend jaar Leeuwarden Culturele Hoofdstad!


9. Ik had nog een aantal muntsets liggen en die heb ik nu in de opruiming gedaan via deze website. Mocht je interesse hebben dan kun je me benaderen via info@2-euro.nl.


10. Na een lange onderbreking ben ik weer begonnen om de website bij te houden. Gelukkig ben ik wel blijven verzamelen en naar de diverse beurzen geweest om mooie muntjes aan te schaffen en met deze en gene te praten. Ook heb ik de Schön catalogus 2017 aangeschaft en de oplage cijfers van de normale munten aangepast. Ik mocht van verscheidene belangstellenden opmerkingen over de website ontvangen, waarvoor dank. Als je iets ziet wat aanvulling of correctie behoeft, dan is je opmerking daarover welkom.