monacogedenk07.jpgsanmarinogedenk07.jpg

Herkennen van 2 euro gedenkmunten



Omdat bij de diverse eurolanden de oplage van hun munten afhangt van de grootte van hun economie, zul je veel Duitse euromunten tegenkomen. Ook Franse munten kom je veel tegen. Een Nederlandse 2 Euromunt kom je nog zelden tegen. Munten uit bijvoorbeeld Estland of Slovenië zie je eveneens zelden.

Ook de munten van andere, wat kleinere, landen, zoals Griekenland en Portugal, zie je niet zo vaak. Het is een leuke gewoonte om als je wisselgeld krijgt even te kijken of er een ongewone munt bij zit. Kijk dan ook even naar het jaartal. Sommige jaartallen zijn veel zeldzamer en dus kostbaarder dan andere. Als je nog preciezer kijkt zie je ook soms munttekens of muntmeestertekens en andere tekens zoals initialen van de ontwerper. Ook die kunnen per jaar verschillen. Bijvoorbeeld in 2011 hebben de Finse munten een ander muntteken gekregen.

De 2 euro gedenkmunten zul je veel minder vaak tegenkomen, omdat deze voor een deel bij verzamelaars belanden. Net zoals vroeger de verschillende zilveren 10 gulden munten.

Tenslotte: de munten van Andorra, Vaticaanstad, Monaco en San Marino, zul je in het gewone betalingsverkeer eigenlijk niet tegenkomen. Ze brengen ze wel in omloop, maar de aantallen zijn klein. Monaco brengt sommige munten uit via insluiting in rollen met Franse munten.
Andorra brengt zijn munten afwisselend via Franse en Spaanse rollen uit.
Andorra gebruikt al vanaf de introductie in 2002 euromunten, en heeft vanaf 2014 ook zijn eigen nationale zijde. Liechtenstein hoort niet bij de eurozone en gebruikt de Zwitserse frank.

Specificatie van de 2 Euromunt
De Rand van de 2 Euromunt bestaat uit de legering Kopernikkel (Cu75Ni25, dat wil zeggen 75% is koper en 25% is nikkel). Het middendeel of de Kern bestaat uit drie lagen (handelsnaam: Magnimat): een middelste laag van zuiver Nikkel en twee buitenste lagen van Nikkelmessing (Cu75Zn20Ni5, dat wil zeggen een legering van 75% koper, 20% zink en 5% nikkel). Van deze sandwich van drie lagen meet de middelste, de zuiver nikkelen, laag 12% van de hele dikte, en de andere twee elk 44%.
De doorsnede van de 2 Euromunt is 25,75 mm. Het kan soms wel enkele honderdsten van een millimeter schelen, maar als hij niet past in een capsule van 26 mm. dan is er iets "vreemds" aan de hand.
De dikte is 2,20 mm. Dit luistert ook vrij nauw. Een munt met een dikte van 2,15 mm. is verdacht. Het gewicht is 8,50 gram. Ook hier zijn heel kleine afwijkingen mogelijk, maar vaak zijn dat maar enkele honderdste grammen.
Het gewicht van de kern is 4,10 gram en dus dat van de ring 4,40 gram.
De kern heeft in ongeslagen toestand (vóór de samenvoeging) een diameter van 17,85 mm, en na de samenvoeging een diameter van ongeveer 18,30 mm.
De ring zowel als de kern hebben vóór de samenvoeging een dikte van 1,90 mm. Na de samenvoeging krijgt de rondel een opstaande rand en die zorgt voor een dikte van 2,20 mm.
(Voor de 1 Euromunt geldt: Kern 3,75 gram, 16,50 mm, ring 3,75 gram, 23,25 mm) De 2 Euromunt is zwak magnetisch, zodat een kompasnaald daarop reageert. Een niet-magnetische 2 Euromunt is verdacht.
De kleur van het middendeel kan nogal variëren van bijna roodbruin tot lichtgeel. Dit hoeft niet te wijzen op een vervalsing. Het kan komen door inwerking van warmte en chemicalieën. De Randkleur wijkt veel minder vaak af en is lichtgrijs tot grijszilver.
De zijkant van de rand heeft smalle ribbels. In de rand is een randschrift aangebracht, dat voor veel landen verschillend is, maar soms ook gelijk. Het is bedoeld als een veiligheidskenmerk.
Pagina bijgewerkt op 1 januari 2017